Hjelper det å tøye etter trening? Ikke hvis målet er å unngå stølhet. Derimot er det mange andre grunner til at du likevel bør avslutte treningsøkten med å tøye ut.
Du har kanskje hørt at tøyning forebygger stølhet? Det er faktisk bare en myte.
Når du trener, får musklene dine småskader, og det kan du ikke rette opp med noen tøyeøvelser. Det er kun restitusjon og hvile som kan hjelpe!
Hvorfor bør man tøye ut?
Når du nå har fått vite at tøyning ikke hjelper mot stølhet, lurer du kanskje på hvorfor du skal bruke tid på å tøye ut?
Dette handler rett og slett om å roe ned etter en hard økt. Når du tøyer aktiviserer du det parasympatiske nervesystemet. Dette igjen fører til at blodsirkulasjonen øker og kroppen din slapper av. Det er altså ikke helt essensielt å tøye ut, og det forebygger heller ikke skader. Derimot er det jo ganske deilig å strekke skikkelig ut, ikke sant?
I tillegg kan du tøye ut før en treningsøkt, rett og slett for å forberede musklene din på en hardere økt.
Bevegelighetstrening er tingen
Hvis du vil forebygge skader, bør du begynne med bevegelighetstrening, også kalt mobilitetstrening. Denne typen trening bidrar til at musklene ikke stivner. I tillegg fungerer det som en slags «smøring» for muskler, bindevev og ledd.
Hvis du ønsker en kropp som fungerer godt i det daglige og på trening, bør du absolutt inkludere bevegelighetstrening i hverdagen!
Hva er bevegelighetstrening?
Ja, så hva er bevegelighetstrening? Det er faktisk også en form for tøyning og du utfører leddutslag i begge treningsformene. Bevegelighetstrening skiller seg ved å være mer systematisk tøyning. Her er målet å øke leddutslaget.
Man bruker mer kraft og holder hver enkelt øvelse lenger. Bevegelighet er nemlig noe man kan trene opp.
Det er store ulikheter når det kommer til hvor mye hver og en klarer å presse leddet ut i ytterstilling. Noen av oss er stive som stokker, mens andre kan minne om slangemennesker.
Den stive kan selvfølgelig ikke bli et slangemenneske, men med litt innsats og god bevegelighetstrening, kan bevegeligheten økes betraktelig!
Kom i gang med det samme
Som du sikkert vet, blir vi bare stivere jo eldre vi blir. Med bevegelighetstrening kan vi likevel bremse denne utviklingen. Det sies at 50 % av stivheten vår er en arvelig belastning. Da gjelder det å se det positive i det, for det betyr jo at de resterende 50 % kan jobbes med.
Jo mer du driver med bevegelighetstrening og uttøyning, jo mer takknemlig vil du bli for det når du blir eldre, og fortsatt kan knyte skolissene.
Statisk og dynamisk bevegelighetstrening
Når vi snakker om bevegelighetstrening, skiller vi mellom statisk og dynamisk. Statisk bevegelighetstrening er mest lik tradisjonell tøyning. Du tøyer muskelen til ytterpunktet, holder i 30 sekunder før du tøyer videre og holder stillingen i 2 minutter. Dette skal gjøre litt vondt.
Dynamisk bevegelighetstrening er uttøyningsøvelser som gjøres mens du beveger deg. Denne typen bevegelighetstrening er veldig fin før en tyngre treningsøkt, da musklene forberedes på økten.
Eksempler på dynamiske øvelser
- World’s greatest stretch. Start i høy plankeposisjon. Plasser det ene beinet rett utenfor hånden på samme side og senk setet sakte ned. Før armen opp, samtidig som du har blikket på armen. Gjenta på motsatt side.
- Squat to stand. I stående posisjon bøyer du deg ned og tar tak i føttene/anklene/tærne dine. Ha vekten på hælene. Sett deg ned på huk mellom knær og ankel, samtidig som du presser knærne ut. Reis deg opp og kjenn at det strekker godt på bakside av lår.
- Hofteåpneren. Sett det ene beinet et godt skritt frem, så du kommer ned mot gulvet. Pass på at det er litt avstand mellom den fremste foten og nærmeste hånd. Nå skal du prøve å komme ned i gulvet med albuen og skyve opp igjen. Gjenta noen ganger før du bytter side.
Pust riktig og beveg deg rolig
Når du skal finne uttøyningsstillingen, er det viktig at du bruker rolige bevegelser. Pass også på at du puster riktig. Trekk pusten dypt, inn gjennom nesen og ut gjennom munnen.
Det aller viktigste for å forebygge skader er å bruke litt ekstra tid på oppvarming eller styrkeøvelser. Dette vil ha bedre forebyggende effekt enn selve uttøyningen.
Derimot bør du absolutt inkludere økter med bevegelsestrening, rett og slett for å øke bevegeligheten!