Slyngetrening: Slik kommer du i gang

Kom i gang med slyngetrening

Slyngetrening er givende og en treningsform som lar deg trene musklene i hele kroppen. I denne artikkelen får du tips til hvordan du kan komme i gang med slyngetrening, og hvorfor dette er en treningsform som passer absolutt alle!

Slyngetrening har blitt svært populært og det finnes vel knapt et treningssenter har et par slynger liggende. Du kan også finne det hos ulike behandlere som bruker det til rehabilitering, som kiropraktorer, fysioterapeuter og rehabliteringssentre.

Du får både slynger du kan feste i taket og andre som du kan henge over døra eller feste i andre ting. Da slipper du å bore hull i taket, og det gir deg også muligheten til å ta med deg slyngene enten du skal på hytta eller andre steder.

Hva er slyngetrening?

Slyngetrening: Slik kommer du i gang

Kort fortalt er slynger fritthengende tau, hvor du bruker egen kroppsvekt mens du trener med dem. I enden av tauet fester du håndtak eller belter, alt etter hvilken kroppsdel du skal trene.

Når du utfører de ulike øvelsene, må du i tillegg jobbe for å holde kroppen stabil. Dette gjør at du blir sterkere i både støtte- og kjernemuskulaturen. En sterk kjernemuskulatur kan forebygge ulike skader, som ryggskade.

Skånsom styrketrening

Én av fordelen med slyngetrening er at du kan trene hele kroppen ved hjelp av minimalt utstyr, som samtidig tar svært liten plass. Flere av øvelsene krever at du må holde kroppen stabil, og dermed får du også trent opp balansen.

I motsetning til tradisjonelle treningsapparater, der man har en låst bevegelsesbane, må man her virkelig jobbe med balansen og koordinasjonsevnen. Derfor er trening i slynger en mer funksjonell treningsform enn tradisjonell styrketrening.

Hvem passer slyngetrening for?

Nær sagt alle kan trene i slynger. Alt fra toppidrettsutøvere til de som ønsker å komme i bedre form. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel.

Treningen kan enkelt tilpasses ditt nivå. Du kan nemlig enkelt justere belastningen ved å endre lengden på tauene eller endre litt på stillingen din. Derfor vil både utrente og eliteutøvere kunne få en skikkelig god treningsøkt i slyngene.

Slyngetrening blir sett på som en skadeforebyggende treningsform, fordi du aktiverer både støtte- og kjernemuskulaturen. Og nettopp derfor blir det mye brukt i forbindelse med rehabiliteringstrening.

Stor variasjon med enkle grep

Det fine med slynger er allsidigheten. Det at du med enkle grep kan justere tyngden på øvelsene. Ved hjelp av tilbehør, som håndtak, bred og smal slynge, stropper og annet, kan nær sagt hver eneste muskel i kroppen få kjørt seg.

Trening i slynger utfordrer muskelsamspillet på en helt egen måte, og er en ypperlig treningsform for deg som vil jobbe med balansen i tillegg.

Tren deg friskere

Hvis du sliter med smerter i muskler og ledd, kan slyngetrening absolutt anbefales. Fysioterapeuter bruker ofte slyngetrening som en del av behandlingen. I mange tilfeller vil pasienten bli helt fri for symptomer. For mer kroniske tilstander, fungerer treningen symptomlindrende.

Slyngene tillater nemlig en ganske hard treningsøkt, uten at pasienten opplever treningen som smertefull. Her er det riktignok viktig med skikkelig veiledning, slik du vet at du gjør ting riktig i forhold til plagene dine.

Hjemmetrening med slynge

Siden slyngene krever minimalt med plass, er de perfekte å ha hjemme. Selv om du bor i en liten leilighet, er det alltids plass til et par slynger.

X-life selger kjempegode slynger til hjemmebruk. Disse krever ingen boring i taket. Du fester helt enkelt slyngene i dør, huskestativ, tre eller annet egnet sted. Det beste av alt er at du kan pakke de med deg enten du skal på ferie eller jobbtur. Enklere blir det ikke!

Har du et barn i hus, som også ønsker å starte opp, finnes det egne slynger som er tilpasset barn.

Tips til gode øvelser med slynge

Det er viktig at man utfører øvelsene riktig. Det finnes haugevis av videoer på nett der man får innføring i hva man bør tenke på. Vi deler noen av våre favorittøvelser med deg.

Når du trener i slyngene er det viktig å ha god stabilitet i kroppen. Kroppen skal holdes i en mest mulig rett posisjon. Hold derfor mage og korsrygg rett under hele øvelsen. Da unngår du at ryggen blir svai når du jobber med ansiktet mot gulvet, eller at rumpa blir «hengende»ned når ansiktet er vendt opp.

Hver øvelse kjøres med 8-12 repetisjoner og 3 sett.

Etter hvert som du blir bedre trent, må du huske å justere slyngene slik at du får fullt utbytte av treningen.

1. Roing

Denne øvelsen trener hovedsakelig rygg og biceps.

  1. Hold slyngene i brysthøyde med håndflatene mot kroppen.
  2. Len deg tilbake til du blir stående skrått.
  3. Armene skal være strake.
  4. Stabilisér mage og korsrygg.
  5. Trekk deg oppover, samtidig som du bøyer albuene.
  6. Senk deg rolig ned igjen.

2. Mountain Climbers

Her får de skrå magemusklene kjørt seg.

  1. Plasser føttene i slyngene og stå i plankestilling.
  2. Stabilisér mage og korsrygg.
  3. Før venstre kne mot høyre skulder.
  4. Gå rolig tilbake til utgangsposisjon.
  5. Gjenta med høyre kne mot venstre skulder.

3. Tricepspress

  1. Fest slyngen til en dør eller lignende.
  2. Ta tak i håndtakene. Du skal stå med ryggen mot festepunktet.
  3. Len deg fremover med strake armer i skulderhøyde.
  4. Stabilisér mage og korsrygg.
  5. Senk deg sakte og kontrollert mot gulvet ved å bøye i albueleddet.
  6. Armene skal holdes inntil kroppen, så hendene nesten streifer ørene. Du skal kjenne det godt i triceps.
  7. Press deg tilbake til utgangsposisjonen ved å rette ut albueleddet.

4. Ettbens seteløft

  1. Legg deg på ryggen med den ene foten i slyngen.
  2. Legg armene i kors og sørg for at korsrygg og mage er stabilisert.
  3. Løft setet fra gulvet, samtidig som du det frie beinet. Beina skal ligge parallelt.
  4. Senk deg tilbake til utgangsposisjon. Husk å også trene motsatt side.

5. Liggende kroppsheving

  1. Ligg på ryggen med én slynge i hver hånd.
  2. Stabilisér mage og korsrygg.
  3. Heis overkroppen ved å bøye albuene samtidig som du trekker skulderbladene sammen. Brystkassen presses frem.
  4. Gå rolig tilbake til utgangsposisjon.

Dette er bare et lite utvalg av øvelser du kan gjøre i slynga. Det er nesten bare fantasien som setter grenser.

Etter hvert som du blir sterkere kan du øke vanskelighetsgraden. Du vil bli overrasket over hvor fort du vil merke fremgangen!

Kilder: