Egg er en knallbra matvare for deg som skal legge på deg muskler, eller bare vil få i deg litt ekstra proteiner. Men hva er egentlig holdbarheten på et kokt egg?
Med sitt høye proteininnhold er egg en enkel og rimelig måte for å få i seg mer proteiner. Det er noe de fleste av oss er klar over.
Likevel synes nok ikke alle at det er like gøy å koke egg hver eneste dag. Mange koker derfor opp eggene i bulk for å spare tid, og lar dem ligge enten i kjøleskapet eller i romtemperatur.
Men hvor lenge kan du egentlig oppbevare kokte egg uten at de blir dårlige? Vi ser nærmere på holdbarheten til kokte egg, og gir deg noen tips for hvordan de holder seg lengst mulig!
Oppbevaringen påvirker holdbarheten
Holdbarheten til kokte egg avhenger av flere faktorerer. Hvordan du oppbevarer eggene er spesielt viktig, samtidig som tilstanden på egget før det ble kokt også er viktig.
Første bud er at de kokte eggene skal lagres i kjøleskapet. Om du lar eggene ligge i romtemperatur vil de raskt bli dårlige – her er det faktisk ikke mange timene som skal til.
Plasseringen inne i kjøleskapet har også litt å si. Eggene bør lagres så kjølig som mulig, og bør derfor plasseres et stykke ned i kjøleskap. Den høyeste temperaturen i kjøleskapet er ofte nærmest døren, så du bør ikke plassere eggene i kjøleskapsdøra.
For å få lengst mulig holdbarhetstid bør du samtidig pakke inn eggene i en lufttett beholder. Det forsinker utviklingen av bakterier og annet grums!
Bør skrelles, eller?
Skallet på eggene bør ikke fjernes før de skal spises. Om du skreller eggene før de lagres i kjøleskapet får eggene kortere holdbarhetstid.
Egg som lagres i kjøleskap uten skall har kun en holdbarhet på 2 – 3 dager. Om du på død og liv må skrelle eggene, bør du hvertfall pakke de godt inn i en lufttett beholder. Legg samtidig gjerne eggene inn i fuktig papir, slik at de ikke tørker ut.
Holder i omtrentlig 7 dager
Om du oppbevarer eggene helt riktig, med skall, vil de generelt sett være holdbare i omtrentlig 7 dager. Som nevnt er det spesielt viktig å oppbevare eggene kjølig og lufttett, og de skal ikke skrelles.
Hvor gode eggene er i utgangspunktet vil påvirke holdbarheten etter de er kokt. Om det er igjen 14 dager før utløpsdato kan du forvente at eggene holder lengre enn om de veldig snart går ut på dato.
Har tilberedningen noe å si?
Mange tror at hvordan man tilbereder eggene påvirker holdbarhetstiden. Tanken er ofte at hardkokte egg holder lengre i kjøleskapet enn bløtkokte.
Dette er en myte. Hvordan du tilbereder eggene har ingen påvirkning på holdbarheten. Her er det bare å kjøre på med det du liker best, enten det er hardkokte eller bløtkokte egg!
Se, lukt, smak!
Det kan være litt vanskelig å se om et kokt egg har blitt dårlig eller ikke. Likevel er det heldigivs noen tegn du kan se etter som indikerer at eggene ikke lenger bør spises.
I første omgang kan du ta en titt på skallet. Hvis skallet har sprekker, tørre flekker eller har blitt klebrig, kan det være et tegn på at eggene har blitt for gamle eller har blitt oppbevart på feil måte. Neste stopp blir søppelkassa, naturligvis.
Lukt er også en god indikator på om et kokt egg har blitt dårlig. Kjenner du en litt ubehagelig lukt, eller rett og slett en råtten og fiskeaktig lukt, bør du naturligvis kaste eggene med en gang. Bør ikke spises!
Når du skal åpne egget, kan du også sjekke hvordan eggeplommen ser ut. Er eggeplommen misfarget, grønnaktig eller har en rar konsistens, kan det indikere at egget er for gammelt eller har blitt lagret på feil måte.
Om egget har ligget en stund er det viktig at du sjekker godt før du spiser det. Har du en mistanke om at egget er dårlig, bør det alltid kastes. Oppkast, diaré og kvalme er jo tross alt ikke spesielt artig!
Best før – ofte god etter
Selv om utløpsdatoen på egg vanligvis er satt til 3-5 uker etter produksjonsdatoen, betyr ikke det nødvendigvis at eggene er dårlige etter denne datoen. Faktisk kan ukokte egg fortsatt være gode i flere uker etter utløpsdatoen, så lenge de er riktig oppbevart og skallet ikke har begynte å sprekke opp.
Grunnen er at egg har en beskyttende hinne på innsiden av skallet som hindrer bakterier i å trenge inn. Så lenge hinnen er intakt, kan eggene fortsatt være trygge å spise.
For å sjekke om et ukokt egg fortsatt kan spises er flytetesten en god metode. Fremgangsmåten er enkel.
Fyll en bolle med kaldt vann og legg egget oppi. Hvis egget flyter, kan det indikere at det har blitt dårlig. Om egget synker rett til bunnen og ligger flatt, indikerer det at det er ferskt og helt trygt å spise!