Kan man trene når man er syk?

kan man trene når man er syk?

Fra tid til annen blir vi syke, men kan man trene når man er syk? Eller bør vi la kroppen få ro til å friskne til? Vi skal prøve å gi deg svarene på det du lurer på, og hva som er anbefalt når man er syk. 

Du kjenner sikkert til den; frustrasjonen når du våkner en morgen og kjenner at kroppen ikke spiller på lag. Kanskje halsen er sår og feberen herjer. Alt du vil er å ligge under dyna.

På det tidspunktet vil ikke en treningsøkt være i tankene hos de fleste. Det er først når vi begynner å bli friskere at vi gjerne ønsker å komme i gang med treningen igjen. Men er det greit å trene når man er forkjølet eller er syk på annen måte? Og hva med når man kjenner at kroppen «brygger på noe»?

Lytt til kroppen din

kan man trene når man er forkjølet?

Når du ikke er helt i form, er det veldig viktig at du lytter til kroppen din. Hvis du er feberfri og bare er litt redusert som følge av en virusinfeksjon i kroppen, bør du likevel ikke trene på full styrke.

Det du derimot kan gjøre, er å kjøre en redusert treningsøkt. Kjenner du at kroppen din ikke spiller på lag, og du blir mer sliten enn du vanligvis gjør, betyr det at du bør ta det roligere. Gå for trening som ikke er veldig anstrengende, og se om kroppen godtar det.

Heldigvis har man ikke funnet noe som tyder på at lett trening påvirker sykdomsforløpet. Det viktigste er at du godtar at du ikke klarer å kjøre på med samme intensitet som når du er frisk.

Har du derimot feber, er situasjonen en annen!

Ikke tren når du har feber

Hvis du har feber, må du på ingen måte la deg friste til å trene. I aller verste fall kan det faktisk føre til hjertestans.

Som regel vil ikke et forkjølelsesvirus sette seg på hjertet, men det er aldri noen garanti for at dette ikke skjer. Viruset kan gi en betennelse på hjertemuskelen, som kalles for myokarditt. Risikoen øker spesielt når man er syk med influensa, og er like hyppig hos unge og gamle. Hos unge skyldes det ofte at de ikke har latt kroppen få tid til å bli frisk igjen, før de har satt igang med trening.

Når du trener jobber også hjertet ditt hardere for å forsyne musklene med blod, og stoffskiftet øker som følge av dette. Derfor er også hjertet mer mottakelig for infeksjoner når du trener, og med det øker også faren for å få hjertemuskelbetennelse.

Myokarditt kan gå over av seg selv, uten videre behandling, men kan også få fatale følger i form av hjertesvikt. Både hjertestans og hjertedød lenge etterpå kan oppstå som følge av tilstanden.

Dette er også én av de hyppigste årsakene til plutselig død hos unge mennesker uten kjent sykdom.

Gjennom studier har man sett at høy fysisk aktivitet hos personer med hjertemuskelbetennelse gir økt skade på hjertet.

Som du forstår er det svært viktig at du ikke presser kroppen din når du har feber. La kroppen få hvile.

Har du kun litt vondt i halsen eller andre lette tegn på sykdom, men er feberfri, kan du som nevnt kjøre noen lettere treningsøkter. Du bør derimot ikke trosse rådene og la deg friste til å presse kroppen!

Du bør vente til du har hatt en feberfri dag og føler at allmenntilstanden er bra før du igjen begynner å øke intensiteten.

Kan jeg trene når jeg begynner å bli syk?

Det er helt klart frarådet å trene hardt, selv i starten av et sykdomsforløp, nettopp på grunn av den økte risikoen for hjertemuskelbetennelse. Men det betyr ikke at du må være helt stillesittende.

Så lenge du er i form til det, kan du fint gjøre aktiviteter der du ikke anstrenger deg, for eksempel gå deg en tur. Det er først når kroppen kjøres hardt at farene øker.

Kan man «svette bort» forkjølelsen?

Dette hører man ofte fra treningsglade mennesker. De har vært syke, men nå må de trene for å svette bort de siste restene av sykdommen.

Dessverre er dette bare tull. Man kan ikke bli kvitt forkjølelsen raskere ved å svette den ut. Heller tvert om. Du kan ende opp med å bli verre igjen!

Kan jeg trene ved lett forkjølelse?

Som nevnt bør du unngå alle former for hard trening så lenge du er syk. Har du kun en lettere forkjølelse uten feber, kan du likevel trene på lett intensitet. Men styr unna de tyngste løftene og hardeste intervallene.

Har du slitt med forkjølelse i de nedre luftveiene, for eksempel lungebetennelse eller bronkitt, bør du ta det rolig i starten og øke intensiteten og lengden gradvis. Bruk helst én uke på nettopp dette, og legg inn treningsfrie dager annenhver dag.

Dersom forkjølelsen kun sitter i de øvre luftveiene, altså fra halsen og opp, kan man opprettholde en viss intensitet, såfremt man ikke har feber. Øktene bør derimot være litt lettere og kortere så lenge man er syk.

Man sier også at så lenge forkjølelsen sitter fra halsen og opp, kan man opprettholde en viss intensitet. Igjen handler det om å lytte til kroppen. Blir den uvanlig sliten, bør du la kroppen få ro og hvile.

Kilder: