4 teknikkfeil du bør unngå på gymmet

Mann på gymmet

Det er vanskelig å gjøre alt helt etter boka, men dersom du har trent en stund vet du antageligvis at det er enkelte ting du bør se opp for når du trener.

Til tross for at de fleste rent teoretisk vet hvilke feil man bør unngå, ser man allikevel at disse feilene gjøres – gang på gang.

I denne artikkelen vil vi derfor forsøke å minne deg på noen av de verste teknikkfeilene du absolutt bør forsøke å unngå!

1. Krummet rygg

Dette er noe av det verste du kan gjøre mens du trener styrke, og paradoksalt er også dette en av de vanligste teknikkfeilene man ser på treningssenteret.

Årsaken til at ryggen krummes mens man trener er svært ofte at det rett og slett legges på alt for mye vekter, og man klarer dermed ikke å holde ryggen rett og stabil.

Typiske øvelser hvor ryggen krummes er knebøy, og ikke minst; markløft.

I første omgang er konsekvensen av å trene med krum i ryggen at du uten tvil vil ha en større risiko for skader.
Og her er det ikke bare snakk om en liten strekk – skiveutglidning og prolaps er derimot langt mer sannsynlig.

Er du usikker på om du krummer ryggen mens du trener?
Da kan du såfall prøve å filme deg selv mens du trener, eller eventuelt be en PT eller lignende bli med og ta en titt på teknikken din!

2. For tung benkpress

Her har vi gutta mye å lære av damene.

Av en eller annen merkelig grunn har som oftest de av det kvinnelige kjønn en tight og kontrollert teknikk i benkpress, mens for gutta ser man de merkeligste teknikker – alt bare for å få opp den j*vla vekta, koste hva det koste vil!

Når man tenker på det gir det faktisk også veldig lite mening.

Benkpress er en øvelse de aller fleste vil være sterke i, men allikevel klarer vi altså ikke å utføre øvelsen korrekt.

Greit nok, det er ikke forventet at man skal ha et perfekt oppspenn slik som de profesjonelle vektløfterne har, men er det virkelig så vanskelig å ikke «sprette» stanga opp igjen fra brystkassa?

Og når vi først er inne på det – føttene dine skal være godt plantet i bakken, og du skal ikke løfte rumpa opp fra benken når det begynner å bli tungt!

Dersom du oppriktig lurer på hvordan du bør utføre benkpress, anbefaler vi at du tar en titt på vår artikkel om teknikk i baseøvelser.

3. Mikro-reps

Dette temaet har vi forsåvidt omtalt før, men det er såppass viktig at vi mer enn gjerne trekker det frem igjen.

Det vi snakker om her er mikro-reps, altså ufullstendige repetisjoner. Årsaken til at dette forekommer er den eksakt samme som for mange andre tekniske feil på gymmet – man trener for tungt.

En øvelse som svært ofte er gjenstand for mikro-reps er knebøy.

Ja, vi vet – det er jo mye enklere å bare utføre 1/3 av øvelsen, men da kan du heller ikke forvente særlig mye mer enn 1/3 av resultatene!

Hvordan løser du det?

Enkelt – mindre vekter, dypere knebøy!

4. Spottere

Misforstå oss rett, det er ingenting i veien for å benytte seg av en spotter.

Dersom du eksempelvis skal forsøke deg på en ny pers i benkpress er det absolutt en god ide å ha 1-3 spottere, og enkelte treningsteknikker krever faktisk også at man har noen til å spotte for seg.

Problemet vi snakker om her er når spotteren blir med på alt.

Biceps-curls? Klart vi skal få ut den siste repetisjonen, trenger bare at spotteren står foran og løfter halvparten av vekta!

Ok, dette er satt litt på spissen, men budskapet er det samme.
Det er ingen vits i å bruke en spotter dersom spotteren er med og tar en stor del av belastningen – da kan du like greit trene med lavere belastning, og antageligvis også bedre teknikk.

Premiumversjonen av dette er når man kombinerer spotting med mikro-reps, og man ender opp med å ta en kvart knebøy – samtidig som spotteren løfter halvparten av vekta.

Og da har vi fått letta litt på trykket – lykke til med treningen!