Forskerne har lenge visst at vi har behov for magnesium for å fungere optimalt. Men hva er det egentlig som gjør magnesium så viktig? Og er det enkelt å dekke dagsbehovet gjennom kostholdet?
Hva er magnesium?
Magnesium er et livsnødvendig mineral. Forskerne har konkludert med at vi trenger minst 100 milligram daglig for å opprettholde en optimal kroppsfunksjon.
Magnesium finnes faktisk i samtlige av cellene våre, og er blant annet en svært viktig faktor for regulering av stoffskiftet. I tillegg bidrar magnesium til å opprettholde en jevn hjerterytme, samt et tilstrekkelig opptak av kalsium.
Kalsium er som kjent viktig for å unngå blant annet beinskjørhet, og magnesium har derfor en direkte innvirkning på denne prosessen.
Fordelene ved å få i seg nok magnesium er altså mange, og vi nevner blant annet:
- Bedre søvn.
- Optimal mage- og tarmfunksjon.
- Lavere blodtrykk.
- Stabilt blodsukker.
- Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer.
- Motvirker kramper og uro i beina.
- Forhindrer hodepine.
- Frigir mer energi til musklene.
Mangelsymptomer
Som vi nevnte tidligere i artikkelen så vet forskerne at magnesium er godt for helsa.
Men, det er dessverre ikke særlig enkelt å måle om vi faktisk får nok magnesium gjennom den daglige kosten.
Årsaken til dette er at magnesium hovedsakelig lagres i skjelettet vårt.
Enkelt forklart fungerer skjelettet som et slags lager for magnesiumet, som styrer utskillelsen av magnesium til blodbanen.
I praksis fører dette til at magnesium-nivået i blodet mer eller mindre er likt til enhver tid. En enkel blodprøve kan derfor ikke avdekke om du får nok eller ei.
Det finnes allikevel mange symptomer som kan tyde på at du lider av magnesiummangel.
- Kramper i muskulaturen, spesielt i leggene.
- Søvnproblemer.
- Hard avføring.
- Forstoppelse.
- Tretthet.
- Angst.
- Tap av muskelkraft.
- Generell uro i beina.
Hvor mye magnesium trenger man?
Det norske helsedirektoratet anbefaler at kvinner inntar omkring 280 milligram magnesium daglig. Menn anbefales et daglig inntak på omkring 350 milligram.
Behovet for magnesium øker med alderen. Barn trenger derfor mindre magnesium enn det voksne trenger.
Matvarer med magnesium
Heldigvis finnes magnesium i de aller fleste matvarer, og det er derfor greit å øke inntaket gjennom vanlig mat før man går over til kosttilskudd.
Det er likevel enkelte matvarer som inneholder betydelig større menger enn andre. Vi anbefaler derfor at du øker inntaket av noen av disse matvarene dersom du opplever typiske symptomer på magnesiummangel.
Typiske matvarer som inneholder mye magnesium er:
- Mandler.
- Peanøtter.
- Linfrø.
- Hvite bønner.
- Havregryn.
- Mørk sjokolade.
- Brun ris.
- Rugbrød.
- Brokkoli.
- Poteter.
For mye magnesium?
Det er ikke angitt en øvre grense for inntak av magnesium, hverken i Norge eller i Europa.
Generelt sett anbefales det likevel ikke at man tar kosttilskudd som inneholder mer enn 250 milligram magnesium pr dag, i tillegg til den vanlige kosten.
Ekstremt store doser magnesium har på kort sikt vist seg å gi diare, men det er ikke påvist noen langtidsbivirkninger. Gitt at man har normal nyrefunksjon!