5 myter om kosthold!

Egg i kostholdet

Man skal ikke tro på alt man hører. Det gjelder selvfølgelig også for kosthold.

Det finnes ekstremt mange myter om hvordan man bør spise.  I denne artikkelen ser vi på 5 myter om kosthold som du ikke burde tro på!

1. Du legger på deg av karbohydrater

Fullkornsbrød

Mange tror at karbohydrater er fetende. Dette er nok også mye av grunnen til at lavkarbo-dietten har blitt så populær.

Misforstå oss rett. Mange har klart å kvitte seg med flere titalls kilo ved å gå over til et lavkarbo-kosthold. Flere trives også med å spise litt mindre karbohydrater enn de har gjort før.

Men det vil jo samtidig ikke si at du legger på deg av karbohydrater. Om man velger å stole på Helsedirektoratet er faktisk karbohydrater den viktigste energikilden for verdens befolkning.

Det er altså ikke slik at alle karbohydrater har en negativ innvirkning på vekta. Karbohydrater kan være så mangt, og man hører ofte snakk på det som kalles raske og langsomme karbohydrater.

Raske karbohydrater har ofte et høyt kaloriinnhold i forhold til egenvekten. De blir raskt omgjort til energi, noe som fører til en økning i blodsukker- og insulinnivået. Denne typen karbohydrater finner man ofte i søtsaker, kaker, brus og lignende.

For å gjøre vondt verre inneholder også disse matvarene svært lite vitaminer og mineraler. I tillegg blir man gjerne sulten igjen i løpet av veldig kort tid!

Raske karbohydrater er altså enkelt og greit tomme kalorier, som vil kunne føre til at du legger på deg over tid.

Men hva med de langsomme karbohydratene?

Disse karbohydratene tas opp mye langsommere i kroppen. Man unngår dermed de store svingningene i blodsukker- og insulinnivået.

Som oftest blir man heller ikke like fort sulten igjen. Det gjør det mye lettere å unngå småspising mellom måltidene!

Om du prøver å gå ned i vekt er det altså de raske karbohydratene du stort sett bør unngå. De langsomme karbohydratene kan gjerne fortsatt være en del av kostholdet ditt.

Eksempler på gode kilder til langsomme karbohydrater er grønnsaker, fullkornsprodukter og belgfrukter.

2. Egg gir økt kolesterol

Dette er en myte som har eksistert i lang tid. På sett og vis gir det jo mening.  Egg inneholder kolesterol, så da vil vel det også føre til en økning i kolesterolet?

Nei, slik er det altså ikke. Om man ser på en gjennomsnittlig nordmann, står egg for omkring èn tredjedel av det totale kolesterolet man får i seg gjennom vanlig kost.

Totalt sett er dette lite sett i forhold til hvor mye kolesterol kroppen produserer om man spiser mettet fett. Med tanke på kolesterolet er det altså det mettede fettet som er den store synderen, og ikke egget!

3. Du blir tykk av bananer

Mange tror at bananer er noe man bør unngå på diett. Mye av årsaken til det dårlige ryktet er nok det høye innholdet av stivelse og sukker.

Bananer har en høy glykemisk indeks (GI), som generelt sett er noe man bør unngå når man forsøker å gå ned i vekt.

Problemet med denne tankegangen er bare det at man skal spise veldig mange bananer før det vil ha noen betydning.

Ved å spise èn banan vil du få i deg omkring 15 gram sukker. Til sammenligning vil du i deg hele 165 gram sukker ved å drikke halvannen liter brus.

Dette er det samme som 11 bananer. Vi tør å påstå at magesmertene kommer til å stoppe deg før du kommer dit!

4. Fett er usunt

Mange gode kilder til sunne fettsyrer

Mange prøver å spise så lite fett som mulig. Om det er mettet eller umettet fett ser ut til å ha lite å si.

Mye av årsaken til at fett sees på som noe negativt er nok den tunge markedsføringen av diverse magre produkter.
Fett inneholder også mer kalorier enn både proteiner og karbohydrater, faktisk hele 9 kcal per gram. Til sammenligning inneholder proteiner og karbohydrater kun 4 kalorier per gram.

Selv om kalorinivået er høyere, er det altså ikke slik at alt fett er usunt. Bare styr unna det mettede fettet og transfettsyrene!

5. Du kan trene vekk et dårlig kosthold

Mange tror at trening kan veie opp for et dårlig kosthold.

Enkelte bruker til og med treningen som en unnskyldning til å kunne spise det man vil uten å ha dårlig samvittighet.

Kanskje har du løpt 5 kilometer en dag og har skikkelig god samvittighet.
Så hvorfor ikke «kose seg litt» da?

Det er ingenting galt med å unne seg noe ekstra i ny og ne. Men om du hele tiden velger å spise inn igjen kaloriunderskudd etter trening så har du en vei og gå.

Budskapet her er altså at det er altfor lett å undervurdere hvor mye man spiser, og samtidig overvurdere hvor mye man forbrenner!

Uansett hvor mye du trener så vil du aldri gå ned i vekt om du spiser inn igjen kaloriene rett etter treningen.

For å få oversikt over hvor mye du faktisk spiser anbefaler vi at du logger inntaket i 3-4 dager. Deretter kan du se på det gjennomsnittlige kaloriinntaket ditt.

Antageligvis blir du overrasket over hvor raskt et par pizzastykker kan ødelegge hele treningsøkten!

Kilder