Har du hip shift når du trener knebøy? Slik unngår du det!

Kvinne som tar knebøy uten hofteforskyvning

Har du hørt om hip shift før? Veldig mange har hip shift når de tar knebøy. Kanskje er du en av de?

Hip shift, eller «hofteforskyvning» på norsk, er et veldig vanlig problem for de som trener knebøy. Hip shift vil rett og slett si at hoftene dine beveger seg ut mot en av sidene mot bunnen av løftet.

Det er likevel ikke nødvendigvis slik at du gjøre noe med det. I denne artikkelen ser vi på hvorfor hip shift skjer i utgangspunktet, og om du bør bruke noe tid på å korrigere det eller ikke!

Hvorfor forskyves hoftene under knebøy?

Det kan være mange forskjellige grunner til at hoftene forskyves til siden mens man tar knebøy.

  • Dårlig mobilitet i ankelen eller hoften på den ene siden av kroppen. Resulterer som oftest i at hoftene skyves mot den andre siden.
  • Du er sterkere på den ene siden av kroppen. Da vil man ofte legge mer belastning på den sterkeste siden.
  • Smerte i ett av benene. Ofte vil man ubevisst legge mer belastning på motsatt ben.
  • En tidligere skade. Kanskje har du tatt mer av belastningen på den ene siden av kroppen etter en tidligere skade. Du fortsetter å gjøre det slik av gammel vane.
  • Posisjonering av føttene. Du plasserer ikke føttene likt. Ofte ser man at det ene benet plasseres litt foran det andre.

Om du er litt usikker på hvordan en hofteforskyvning faktisk ser ut i praksis, anbefaler vi at du tar en titt på videoen under!

I tillegg til å finne ut av årsaken, bør du også tenke litt over når det skjer.

Forskyves hoftene kun når du trener med tung belastning? Eller skjer det hele tiden, til og med uten vekter?

Når det først skjer bør du også tenke litt over hvordan det føles. Kjenner du noen form for smerte eller ubehag?

Du må ikke nødvendigvis gjøre noe med det

Kanskje finner du ut av at hoftene kun forskyves noen få millimeter til siden. Og kanskje skjer det kun ved tunge løft, i bunnen av løftet. Dette er et godt eksempel på en situasjon hvor du ikke nødvendigvis trenger å bruke så mye energi på å korrigere forskyvningen.

Hvorfor? Det kan rett og slett hende at det er slik du tar knebøy!

Ingen kropper er helt symmetriske. Ofte er faktisk en av bena dine litt lengre enn det andre. Om du har en veldig liten hofteforskyvning ved tunge løft, uten at det gir noen smerter, trenger du sannsynligvis ikke gjøre noe med det. Om du også får gode resultater fra treningen, og ikke legger merke til noen asymmetri i musklene du legger på deg, er du good to go!

Men OK. Du faller altså ikke innunder denne kategorien. Hoftene dine forskyves når du tar knebøy, selv ved lav belastning. Du får vondt, og resultatene er ikke slik de burde være. Hva gjør du?

Slik kan du potensielt rette opp i det

I følge treningsmagasinet Barbend.com har mange hatt store suksess med en metode omtalt som Reactive Neuromuscular Training (RNT).

La oss si at hoftene dine forskyves mot venstre side. Du kan da feste en treningsstrikk rundt det venstre kneet ditt mens du tar knebøy. Og overraskende nok så skal strikken faktisk trekke benet ditt mot den samme siden.

Når man tenker på det gir det faktisk mening. Ved første øyekast virker det kanskje fornuftig at strikken drar benet til den motsatte siden. Men hva blir resultatet av det? Jo, du vil måtte jobbe hardere for å trekke hoftene mot den siden du allerede forskyves mot. Dette kan faktisk gjøre problemet enda verre!

Tanken er altså at hoftene dine skal dras til den siden hoftene forskyves mot. Du vil da aktivt måtte jobbe for å korrigere forskyvningen. På sikt vil du bli sterkere på den siden hvor hoftene forskyves, og hofteforskyvningen vil dermed bli mindre.

RNT er faktisk en teknikk som aktivt benyttes av styrkeløftere og coacher for å rette opp i skjeve bevegelsesbaner. Prøv det!

Kilder