Mobilitet vs fleksibilitet: Hva er egentlig forskjellen?

Fleksibilitet og mobilitet

Du har kanskje hørt at du bør jobbe med både mobiliteten og fleksibiliteten. Men hva er egentlig forskjellen?

Uavhengig av hvordan du trener har du sannsynligvis hørt at både mobilitet og fleksibilitet er noe du bør fokusere på. Til tross for at begrepene ofte brukes om hverandre er det faktisk noen ganske store forskjeller.

Fleksibilitet og mobilitet: Kort forklart

Kvinne som tøyer

Mange er ikke er klar over forskjellen mellom disse begrepene. Eller at det i det hele tatt er en forskjell.

Når man snakker om fleksibilitet, snakkes det egentlig om bevegeligheten man har i et gitt ledd. I bunn og grunn har fleksibiliteten altså med musklene å gjøre, og sier noe om hvor langt vi klarer å bevege leddet fra «start til slutt».
Dette defineres ofte som bevegelsesutslaget, og fleksibiliteten sier dermed noe om din evne til å strekke ut leddet / muskelen fullstendig.

På den andre siden har mobilitet med leddene å gjøre, og sier noe om din evne til å bevege leddene aktivt gjennom en hel bevegelsesbane – uten smerter eller ubehag.
Mobilitet er altså definert som din egen evne til å ha funksjonell kontroll over bevegeligheten.
Enkelt forklart kan man altså si at mobiliteten angir hvor god kontroll du har over den bevegeligheten du allerede har, og hvordan du klarer å bruke den i det bevegelsesmønsteret du ønsker.

Se for deg at du står rett opp og ned, og løfter det ene benet opp foran deg. Målet ditt er å flytte kneet så nærme brystkassen som overhodet mulig.
Hvor langt opp du klarer å løfte kneet sier noe om mobiliteten i hofteleddet ditt.

Se så for deg at du tar tak rundt kneet ditt, og aktivt presser benet oppover mot brystkassen.
Dette sier noe om fleksibiliteten du har i hofteleddet, og viser altså hvor høyt opp du klarer å føre kneet. Det sier ingenting om hvor god kontroll du har, siden du aktivt hjelper til.

Bør du fokusere på fleksibilitet eller mobilitet?

Mange tror at de bør jobbe med fleksibiliteten, og at den har en direkte innvirkning på blant annet risikoen for å dra på seg skader. Over tid har man likevel funnet ut at de aller fleste av oss ikke har behov for bedre fleksibilitet. Vi bør heller fokusere på mobiliteten.

Om man eksempelvis ser på topptrente idrettsutøvere så har ikke disse personene nødvendigvis noe særlig bedre fleksibilitet enn andre.

Sagt med andre ord, de aller fleste trenger ikke mer bevegelighet. De har derimot behov for bedre kontroll over den bevegeligheten de allerede har.

Fokuset burde altså være på funksjonelle øvelser, hvor du benytter deg av dynamiske tøyeøvelser for å forbedre mobiliteten din.

Fordeler med å trene mobilitet

Det er mange fordeler tilknyttet det å forbedre mobiliteten.

  • Redusert skaderisiko.
  • Bedre kroppsholdning.
  • Forenklet bevegelse i hverdagen.
  • Kan redusere stress.
  • Å trene mobilitet kan faktisk også forbedre fleksibiliteten.

Tips: Sjekk ut de dynamiske øvelsene i denne artikkelen for å se gode eksempler på øvelser som forbedrer mobiliteten!