Muskelhukommelse. Muskelminne. Muscle memory. Kjært barn har mange navn. Men er det faktisk slik at musklene kan huske hvordan de har vært tidligere? I denne artikkelen ser vi nærmere på akkurat dette!
Til tross for at muskelhukommelse kanskje kan høres litt komplisert ut, er sannsynligheten faktisk ganske stor for at du allerede har opplevd denne effekten tidligere i livet.
La oss si at du har trent hardt en lengre periode og lagt på deg en god del muskelmasse. Deretter tar du en lengre pause fra trening, før du endelig kommer i gang igjen. Mange har nok tenkt over at resultatene faktisk kommer en god del raskere enn den første gangen. Årsaken til dette er enkelt og greit muskelhukommelse.
Muskelhukommelse, eller muscle memory, er et ganske så nytt begrep i forskningsverdenen. Men er det faktisk noe i det, og hva er i så fall årsaken til at musklene kan «huske» hva de har gjort tidligere?
- Les også: Mental kontakt med musklene: Har du det?
Hva er egentlig muskelhukommelse?
De aller fleste av oss tenker vel stort sett på hjernen når det er snakk om hukommelse. I senere tid har det likevel vist seg at også musklene har en slags form for hukommelse.
Tanken bak muskelhukommelse er at musklene danner seg en cellulær hukommelse av hvor store musklene var på et tidspunkt i fortiden. Det som i dette tilfellet omtales som hukommelse er egentlig et økt antall cellekjerner i muskulaturen, og det er nettopp disse cellekjernene som gjør det enklere å komme i gang med treningen etter en lengre pause.
Men er ikke musklene bestående av muskelfibre, da?
Jo, det stemmer. Og muskelfibrene er igjen bygd opp av cellekjerner. Faktisk kan et muskelfiber være bestående av tusenvis av små cellekjerner. For at et muskelfiber skal kunne vokse må også antallet cellekjerner i fiberet øke over tid.
Det er nettopp denne økningen av cellekjerner som gjør at muskelhukommelse faktisk er et ekte fenomen. Forskerne trodde tidligere at cellekjernene ville forsvinne når vi sluttet å trene. I praksis ville jo dette ført til at man måtte bygge opp igjen antallet cellekjerner fra starten av om man skulle gå i gang igjen med treningen.
I løpet av de senere årene har forskerne likevel funnet ut at det ikke er dette som skjer. Det er faktisk ingenting som tyder på at cellekjernene forsvinner når vi tar et avbrekk fra treningen.
Resultatet blir da at cellekjernene du tidligere har bygd opp fortsatt vil være der etter en lengre treningspause. Dette vil gjøre det enklere og mye raskere å komme tilbake til den gamle formen!
Hvor mye har muskelhukommelse å si?
For de av dere som har tatt en pause fra treningen er jo muskelhukommelse en veldig god nyhet. Men hvor mye har egentlig denne effekten å si? Kan man finne tilbake til den gamle formen i løpet av noen få uker med trening?
Bare så det er sagt. Muskelhukommelse er dessverre ingen god unnskyldning for å ta et veldig langt avbrekk fra treningen. Så snart man slutter å trene vil man jo også miste de gode helsegevinstene man får ved å holde seg i aktivitet.
Studier har likevel konkludert med at muskelhukommelse kan ha en god del å si for hvor raskt resultatene kommer. I en studie utført på mus ble det konkludert med at muskelveksten kunne være opptil 6 ganger så rask om man hadde trent tidligere i livet.
Nøyaktig hvor god effekt muskelhukommelsen har for oss mennesker er et tema det forskes mye på om dagen. Forskerne har ikke kommet med noe nøyaktig anslag, men en ting er de hvertfall enige om. Muskelhukommelse har en effekt!
Hvor lenge varer muskelhukommelsen?
Nøyaktig hvor lenge effekten av muskelhukommelsen varer vil variere fra person til person. Enkelte studier har faktisk konkludert med at cellekjernene kan beholdes i så mye som 15 år. Andre går så langt som å hevde at effekten vil vare livet ut.
Nok en gang er forskerne litt uenige, og per nå har man rett og slett ikke en fasit på nøyaktig hvor lenge muskelhukommelsen vil vare.
Studiene er likevel lovende, og det ser hvertfall ut til at effekten varer i mange år. Super motivasjon for deg som sliter med å komme i gang igjen med treningen!