Yrket personlig trener, PT, er definert som det raskest voksende yrket innenfor helsesektoren. Det er altså svært populært å utdanne seg til personlig trener, og etterspørselen er også stor.
Men hva er egentlig en PT? Hvorfor bruke en personlig trener? Er det verdt pengene, og hvilken personlig trener bør man isåfall velge?
I denne artikkelen forsøker vi å besvare disse spørsmålene for deg, samtidig som vi kommer med konkrete tips til PT-tjenester som er verdt pengene, og gir deg det du betaler for.
Hva er en personlig trener?
Som det fremkommer av navnet. En PT er din personlige trener, som skal hjelpe deg med å nå dine mål.
Typiske tjenester man kan forvente av en personlig tjener er et tilpasset og skreddersydd treningsprogram, samt grundig opplæring innenfor løfteteknikk og eventuelt løpeteknikk.
Styrketrening og vitenskapen bak har lenge blitt ansett som enkel – «man trenger jo bare å trene litt, og spise sunnere».
Det får ikke blitt mer feil enn dette.
Misforstå oss rett; man må ikke benytte seg av en PT for å oppnå resultater, og man kan absolutt oppnå gode resultater uten å lære seg vitenskapen bak trening og kosthold.
Men, som vi antyder – trening er vitenskap.
Forskere undersøker til enhver tid hvordan man på best mulig måte kan oppnå de beste resultatene.
Dersom du benytter deg av en personlig trener, er allerede denne jobben gjort for deg.
En PT skal inneha den nødvendige kunnskapen for at du skal kunne nå dine mål, og gi deg konkret guiding og coaching.
Det er altså ikke uten grunn at det koster noen kroner å benytte seg av en PT – gevinsten man potensielt kan oppnå er meget god.
Man bør også kun benytte seg av etablerte PT-tjenester, og sikre at trenerne faktisk har relevante utdanninger og lisenser.
Det finnes mye «ymse» i denne bransjen, da personlig trener ikke er en beskyttet yrkestittel.
Det kreves altså mye research av deg som kunde, for å avgjøre om en personlig trener virkelig har den kunnskapen som det gis uttrykk for.
En PT er altså en fagperson som innehar den nødvendige kunnskapen om trening og kosthold, som skal bidra til at du når dine mål.
Hvorfor bruke en personlig trener?
Å benytte deg av en personlig trener, kan være en av de beste beslutningene du gjør for å nå dine helse- og treningsmål.
Enten det er fysisk oppmøte eller ved hjelp av en online PT, er det å finne en erfaren og kunnskapsrik trener, som passer deg og dine behov, avgjørende for din suksess.
Her er noen grunner til at det kan være hensiktsmessig å benytte seg av en personlig trener:
- Korrekt utførelse av øvelser: En PT gir deg profesjonell opplæring for hvordan du utfører ulike styrkeøvelser. Dette er spesielt viktig for de store baseøvelsene, som for eksempel markløft og knebøy. Korrekt løfteteknikk bidrar til å redusere skaderisikoen, og gir deg i tillegg bedre resultater.
- Skreddersydde treningsprogram: Ingen kropp er lik, og vi har alle forskjellige mål med trening. Basert på deg, din kropp, dine mål og preferanser, vil en PT kunne designe et treningsprogram som passer perfekt for akkurat deg.
- Oppfølging: Den vanligste metoden for å finne et treningsprogram er å benytte et man finner på Internett. Men hva gjør man hvis man stagnerer, eller mister all motivasjon? En trener med god kunnskap vil vite nøyaktig hva som skal til for å få deg tilbake på rett kjøl.
- Råd om kosthold: Hva, hvor mye og når man spiser er ofte de største årsakene til at resultatene uteblir. Personlige trenere har nyttig kjernekunnskap om kosthold, og kan komme med nyttige råd – og eventuelt skreddersy en kostholdsplan.
- Motivasjon: Om man benytter seg av en PT har man «forpliktet» seg til noe – denne psykologiske faktoren bør man ikke overse. Dersom man trener uten mål og mening vil man ofte miste motivasjonen, og i verste fall slutte med all trening. (PS: Dette kan også løses ved å få seg en treningspartner!)
- Målsetting: Ofte ser man at mål som settes er alt for vanskelige eller lette å oppnå – ved hjelp av profesjonell veiledning vil man kunne sette realistiske mål, som samtidig er utfordrende og motiverende.
Hva bør man se opp for?
Som vi har nevnt tidligere, er personlig trener ikke en beskyttet yrkestittel.
Dette innebærer at hvem som helst kan hive på seg en treningsdress og kalle seg personlig trener. Vår sjekkliste før du går til anskaffelse av en PT, både online og via oppmøte, er som følger:
- Utdanning og sertifisering: PT-en du benytter deg av bør være utdannet innenfor fagfeltet, og helst være sertifisert personlig trener.
- Hvordan jobber treneren med kundene sine? Dersom treneren virker uengasjert og lite motiverende med kundene sine, vil nok dette også være tilfellet med deg. Dersom det er snakk om Online PT – sjekk tilbakemeldinger fra andre kunder, eksempelvis i sosiale medier.
- Referanser: Det er snakk om din kropp, og dine drømmer og målsetninger. Ikke vær redd for å spørre om referanser fra tidligere kunder.
- Prøvetime: Om du er usikker, spør om du kan få en prøvetime. Da vil du kunne få feelingen av det, og kjenne på om dette er noe for deg. Husk at prøvetimen ikke nødvendigvis er gratis – PT er et yrke, og de må også ha betalt, som alle andre!
Bare å velge hvem som helst? Be gjerne om å få se CV-en
Personlig trener er som kjent ikke en beskyttet tittel. Det vil si at man ikke er det som kalles for sertifisert personlig trener. Hvem som helst kan nemlig kalle seg for personlig trener. Misforstå oss rett – det finnes mange gode personlige trenere som ikke har den formelle utdanningen. Samtidig finnes det dessverre personlige trener som har lite peiling på det de driver med.
Her gjelder det å være litt frempå. Om du vil føle deg helt trygg på at PT-en har de kvalifikasjonene som trengs, er det ingenting i veien for at du ber om å få se på CV-en til den personlige treneren. Da kan du føle deg helt trygg på at vedkommende har de kvalifikasjonene som trengs for å hjelpe deg på veien mot ditt mål!
- Les også: Heidi-Marie fikk knallgode resultater etter å ha jobbet med vår kollega, Karoline, som er en sertifisert personlig trener.